Kelebihan BerPUASA

Salam, Selamat Sejahtera kpd smua pengikut2 ku, (wah, mcm aku ni pengasas ajaran sesat pula ada pengikut, padahal aku translate perkataan 'followers' tu ja) hehehe!

Pada masa ni, aku tengah belajar.. dari pagi smpi petang xda berehat lg, (bukan niat maw kasi tunjuk kerajinan tu ok,tapi maw bgtau aku take5) hehe.. So, aku amik kesempatan 'take5' ni utk apdet belog aku nih..

Eh arini aku puasa utk hari kedua =) alaa, relax laa.. yerr, mmg bukan bulan Ramadhan skg ni, aku saja maw puasa ganti.. al-maklumlah perempuan kannn.. manada lepas dari bocor puasa UNLESS menopos ataupun belum baligh =) Okay, x perlu maw introduction banyak2, aku saja maw share KELEBIHAN BERPUASA arini kerana itulah Topic aku, hehe ndakan maw cerita pasal diari hidup hari ini kan ;p


KELEBIHAN BERPUASA (in my opinion ok)

1) Kewajipan diselesaikan
Well, ni smua org pun paham kan.. kewajipan diselesaikan means puasa 1bulan kan wajib kan? so mana2 prempuan yg x full posa mmg kena ganti lahh.. so TERGANTI la sudah kalo berpuasa bkn d bulan ramadhan ni (mesti ada niat juga, xda niat, sia2 lah posa tu maciii)

2)Pahala berlipat kali ganda
Time2 posa bukan d bulan Ramadhan ne kn, mmg normal la kalo org maw makan depan kita.. aku x blame pon dorg maw makan KFC ka PIZZA ka anytg la.. yg aku pkir 1 ja, pahala aku dpt bnyk.. HEHE! xpayah la maw pikir lapar2 tu k.. ingat ja PAHALA meningkat ;) naah tu.. malaikat seblah bahu kanan tengah tambah.. hehe!

3)Jimat
hehehe! ni kalo student mcm aku lah kan.. kalo kami posa d hostel ni, mmg jawabnya makan 1 kali ja la iaitu pd waktu berbuka sahaja.. usually makan 2 atau 3 sehari kan? breakfast, lunch & dinner.. so kalo posa ni, makan dinner ja.. contohla breakfast rm4, lunch rm6, dinner rm6= rm16. kalo time posa, dinner=rm6. JIMAT x? hehe!

4) Berat Badan Menurun
haaa! ni mmg btol laa.. aku actually dlu 52kg.. pas posa bru2 ni bulan ramadhan berat badan sudah jd 49kg.. aku taw lah x bnyk, tp atleast bkurang juga laa kann.. hehe! tp so sad lah afta raya, berat badan naik to 51kg. :( so, berpuasa lah utk mengurangkan berat badan yerrrr! hehe!

5)Ilmu cepat masuk otak
okay.. ni yg aku baru rasa laa kann.. alaa kesian aku, bru merasa bgni. haha! org2 pandai dah lama rasa kot? :P okay, aku dgr orang2 yg slalu dpt dekan ni, dorang posa taw (ya, x la semua, SOME of them only).. so, aku pun maw cuba2 la nee.. hehe! mmg btol arr.. kalo posa, otak aku ni cepat ja masuk ilmu.. mcm senang mahafal.. kalo time x posa, lambat! haha! pasal time xposa, lepas makan ja, rasa mengantuk, apalg, tido ja lebih.. blajjal kurang.. so, aku maw amalkan la jg ne berpuasa time exam! hihi!

6) Amalan Terjaga
erm.. aku trus trang la aku ni bukan jenis 5waktu.. org bilang slow slow right? hehe! tapi kan, sejak aku berpuasa ni (wah, penggunaan sejak mcm sudah berbulan2 aku puasa, padahal baru kemarin!) aku rasa mcm amalan tu lebih laa.. hehe! bukan niat meninggi diri, tp aku start sudah sembahyang 5waktu time berpuasa, kesedaran kpd Tuhan tu lebih terasa dan hati lebih tenang.. =)

Oklah.. rasanya tu ja yg aku dapat share arini.. HEHE! ada apa maw tambah? add comment ja lah k? =)


Long Distance

Hey Peeps! Its been a long time i didnt post something over here.. SO today, nothing much i can say.. Just wanna share a song with ya'all.. Enjoy Ya while listening ;)





Hope Ya'all enjoy this song.. and fer ur information, im gonna update my blog soon with more story morry.. ahaa!