Kelebihan BerPUASA

Salam, Selamat Sejahtera kpd smua pengikut2 ku, (wah, mcm aku ni pengasas ajaran sesat pula ada pengikut, padahal aku translate perkataan 'followers' tu ja) hehehe!

Pada masa ni, aku tengah belajar.. dari pagi smpi petang xda berehat lg, (bukan niat maw kasi tunjuk kerajinan tu ok,tapi maw bgtau aku take5) hehe.. So, aku amik kesempatan 'take5' ni utk apdet belog aku nih..

Eh arini aku puasa utk hari kedua =) alaa, relax laa.. yerr, mmg bukan bulan Ramadhan skg ni, aku saja maw puasa ganti.. al-maklumlah perempuan kannn.. manada lepas dari bocor puasa UNLESS menopos ataupun belum baligh =) Okay, x perlu maw introduction banyak2, aku saja maw share KELEBIHAN BERPUASA arini kerana itulah Topic aku, hehe ndakan maw cerita pasal diari hidup hari ini kan ;p


KELEBIHAN BERPUASA (in my opinion ok)

1) Kewajipan diselesaikan
Well, ni smua org pun paham kan.. kewajipan diselesaikan means puasa 1bulan kan wajib kan? so mana2 prempuan yg x full posa mmg kena ganti lahh.. so TERGANTI la sudah kalo berpuasa bkn d bulan ramadhan ni (mesti ada niat juga, xda niat, sia2 lah posa tu maciii)

2)Pahala berlipat kali ganda
Time2 posa bukan d bulan Ramadhan ne kn, mmg normal la kalo org maw makan depan kita.. aku x blame pon dorg maw makan KFC ka PIZZA ka anytg la.. yg aku pkir 1 ja, pahala aku dpt bnyk.. HEHE! xpayah la maw pikir lapar2 tu k.. ingat ja PAHALA meningkat ;) naah tu.. malaikat seblah bahu kanan tengah tambah.. hehe!

3)Jimat
hehehe! ni kalo student mcm aku lah kan.. kalo kami posa d hostel ni, mmg jawabnya makan 1 kali ja la iaitu pd waktu berbuka sahaja.. usually makan 2 atau 3 sehari kan? breakfast, lunch & dinner.. so kalo posa ni, makan dinner ja.. contohla breakfast rm4, lunch rm6, dinner rm6= rm16. kalo time posa, dinner=rm6. JIMAT x? hehe!

4) Berat Badan Menurun
haaa! ni mmg btol laa.. aku actually dlu 52kg.. pas posa bru2 ni bulan ramadhan berat badan sudah jd 49kg.. aku taw lah x bnyk, tp atleast bkurang juga laa kann.. hehe! tp so sad lah afta raya, berat badan naik to 51kg. :( so, berpuasa lah utk mengurangkan berat badan yerrrr! hehe!

5)Ilmu cepat masuk otak
okay.. ni yg aku baru rasa laa kann.. alaa kesian aku, bru merasa bgni. haha! org2 pandai dah lama rasa kot? :P okay, aku dgr orang2 yg slalu dpt dekan ni, dorang posa taw (ya, x la semua, SOME of them only).. so, aku pun maw cuba2 la nee.. hehe! mmg btol arr.. kalo posa, otak aku ni cepat ja masuk ilmu.. mcm senang mahafal.. kalo time x posa, lambat! haha! pasal time xposa, lepas makan ja, rasa mengantuk, apalg, tido ja lebih.. blajjal kurang.. so, aku maw amalkan la jg ne berpuasa time exam! hihi!

6) Amalan Terjaga
erm.. aku trus trang la aku ni bukan jenis 5waktu.. org bilang slow slow right? hehe! tapi kan, sejak aku berpuasa ni (wah, penggunaan sejak mcm sudah berbulan2 aku puasa, padahal baru kemarin!) aku rasa mcm amalan tu lebih laa.. hehe! bukan niat meninggi diri, tp aku start sudah sembahyang 5waktu time berpuasa, kesedaran kpd Tuhan tu lebih terasa dan hati lebih tenang.. =)

Oklah.. rasanya tu ja yg aku dapat share arini.. HEHE! ada apa maw tambah? add comment ja lah k? =)


Long Distance

Hey Peeps! Its been a long time i didnt post something over here.. SO today, nothing much i can say.. Just wanna share a song with ya'all.. Enjoy Ya while listening ;)





Hope Ya'all enjoy this song.. and fer ur information, im gonna update my blog soon with more story morry.. ahaa!


Think before you say something hurtful to someone else.It may look like they’re okay,but they're not.Words are more powerful than you think.

19042011



Even if I had a hundred reasons to leave you, I'd still fight for that one reason to stay.

Happy New Year! 2011!

hey hey everibadeh! hehe..

kepada semua followers aku, nda kiralah yg private ka public ka.. aku mo ambel kesempatan ne, uiseh cam cakap kutur ja amek kesempatan.. hehe nda bah.. i just wanna wish all of youuuuu HAPPY NEW YEAR 2011! oH Tuhan yg Maha Esa, aku bsyukur kepadamu kerana beri hambu Mu ini kesempatan tuk merasai nikmat dunia till now. Alhamdulillah syukurrrr ya allah~ ;)

anyway, 2010? how was it? uhhhh.. banyak jugak jenis jenis perasaan dan besar dugaan yg ku alami.. Tuhan saja yg tahu kerana Dia Maha Mengetahui.. ;) awal 2010 wic is aku Part4.. fuhhhh~ dugaan bertubi-tubi.. d sana lah saya akui saya insan yang lemahhh~ uiseh ber saya saya pula.. uhurm!

pastu on June, wow! aku pegi vacation! hehe.. dat was my VERY SWEET moment i ever had with my parent! weeheee. kami p AUSSIE. omg! PeRth is d best place. U all must go there sumday! hehehe.. Trust me it will b a memorable vaca! ;)

Pastu Part5! muhahaha.. bnyk jg kejadian part5 aku ne.. woohoo! mcm2 jadi.. dan time Part 5 lah baru aku dpat lesen kereta.. wow! punya lambat? wkakaka.. ini la bha ne kerana malas punya malas.. tangguh punya tangguh.. nah amek kauu lesen part5! hahaha.. d sanala aku setart driving.. & OHMYGOD! sgt seram at first n sgt addict at last. is it? maka skg aku pemalas sdh driving.. soriii lah teman2.. aku slalu suru kmu yg bawa kereta to pick me up! hahaha.. & oh yes! my lovey! hihiihii

at the end of my year 2010, 31 December 2010 aku celebrating new year bersama c Z bukan nama sebenar.. uiseh! terrip artes lg aku d cne bha hahaha.. & WOW! its my very first time celebrating new year bersama yg tersyg. awww! haaha.. selalu d ruma sejja bha andhu.. wakaka! 2010 much bring me happiness! eventhough some of it make me down but hey! its make me be more stronger than anyone else. :P But i hope 2011 will be more nice year EVER!

aku ngantuk sudah hahaa... sampai d sni sejalah.. actually kan, niat aku maw tulis 1 ayat seja bha tu maw wish.. tp tertulis panjang gni pla.. hahahaa.. dasar bibiran kan.. susah jugak bha.. tp ndapa.. 2011 aku maw jadi lg bibiran.. buli kaitu? wakakaka! hey, nanite peeps! saya tido dulu.


HAPPY NEW YEAR 2011!